Die ene zijde: dierenactivisten en de NOS

Ingediend door hadrian op di, 11/12/2019 - 07:59

Introductie

Dierenactivisme lijkt weer in te zijn, in de breedte van het woord. Zo heb je tegenwoordig de Save Movement die onder andere op drukke plaatsen in steden gaan staan met schermen waar gruwelbeelden uit de dierenindustrie worden laten zien. Hoe mooi de dierenindustrie het tegenwoordig ook wil laten lijken, met keurmerken als 'beter leven' en soortgelijke smoesjes, blijft het eind van de rit van de meeste dieren het slachthuis. Hoe je het ook wend of keert, hoe humaan je het ook wil noemen, slachten is niets anders dan het vernietigen van een onschuldig leven. En dat dan keer veelvuldige miljarden. De website animalclock telt de hoeveelheiden in de VS per dag, volgens Quest gaat het in Nederland om 150 miljoen dieren per jaar.

Naast acties zoals hierboven benoemd, lijkt het ook normaler te worden om weer aan ouderwetse stalbezettingen te doen. Ik zeg lijkt, omdat ik geen statistieken voorhanden heb. Wel is er dit jaar regelmatig over geschreven in de media. Eerder dit jaar was er de bezetting in Boxtel. Tegen die mensen wordt nu een week celstraf geëist, de staat staat immers aan de kant van de boeren. Laat je niet misleiden door recente gebeurtenissen. Afgelopen zaterdag was er weer een stalbezetting, dit keer in het Belgische Bekegem, zo lezen wij in de NOS. De manier waarop dat artikel was opgesteld irriteerde mij dermate veel, dat ik eens mijn laptop heb open geknald om er wat korts over te schrijven.

Even over Venezuela: Is dit de dood van het Socialisme?

Ingediend door hadrian op vr, 02/01/2019 - 12:53

Introductie

Je zal vast hebben meegekregen dat Venezuela in een politieke crisis is beland. De crisis is het effect van een langdurige economische crisis veroorzaakt door sterk gedaalde olieprijzen. De Venezolaanse economie had, onder Chavez, jarenlang goed gedraaid maar leunde sterk op olieprijzen. Dat maakte de economie van het land zeer gevoelig voor fluctuerende olieprijzen, en dat hebben ze gemerkt. Er is inmiddels een heuze troonpretendent, waar natuurlijk bepaalde wereldleiders zich direct achter scharen. Of Maduro het weet te winnen van de pretendent komen we vast snel achter. Wat tijdens deze crisis echter vaak naar boven komt zijn discussies over het zogenaamde falen van het socialisme. Daar zal dit artikel over gaan.

Is het Socialisme gefaald?

Om deze vraag te beantwoorden, moeten we eerst eens definieren wat socialisme precies is. Het woord bestaat al bijna tweehonderd jaar, en in die tijd is het gebruikt om zo'n beetje elke politieke filosofie onder de horizon te beschrijven. Voor Amerikaanse sociaal-democratisch gekante democraten kan het onder andere het neoliberale Engeland betekenen. Sociaal-democratie zelf wordt ook regelmatig socialisme genoemd. Ironisch genoeg noemen veel fascisten het nazisme ook socialisme, maar meestal weten ze wel dat dit een leugen is. Hitler was er in ieder geval eerlijk over toen hij uitlegde dat ze de naam alleen maar gebruikte om een deel van de arbeidersklasse tot hen aan te trekken. Zo snel als de nazis aan de macht kwamen werd de linkervleugel van de partij, onder leiding van Strasser, ook vrij snel op brutale wijze opgeruimd. Voor de SS was dit vast een oefenronde voor later. Ook China, wat zich als een kapitalistische grootmacht heeft ontwikkeld, wordt socialistisch genoemd. Lang verhaal kort, mensen definieren socialisme op de manier hoe hen uitkomt. De meeste definities hebben ook geen basis in de feitelijke historische beweging.

Slob, rot op!

Ingediend door hadrian op do, 01/31/2019 - 18:06

Introductie

Het zal de lezer niet ontgaan zijn dat er in Belgie een behoorlijk conflict is tussen de regering en scholieren. Het gaat om het klimaat. De scholieren, die naar een dorre toekomst kunnen uitkijken, hebben het gehad met de weinige maatregelen om de desastreuze klimaatverandering tegen te gaan. Wat is de actievorm? Spijbelen, massaal. Inmiddels hebben studenten en wetenschappers op verschillende manieren steun geuit. Het is maar goed dat deze scholieren in actie komen, want de baby-boomers en een groot deel van mijn generatie schuiven het probleem uiteindelijk op hun af. Van de baby-boomers een schande dat ze dat hun kleinkinderen aan willen doen. Van mijn generatie nog erger, omdat wij zeker ook de effecten gaan merken. Dat doen we overigens nu al, maar hier in het comfortabele westen kunnen we onze oogkleppen nog wel een tijdje opzetten. Maar, zoals Daniel Kahn in bovenstaande lied zegt: daar moeten we dan wel de slachter zij deel voor betalen.

Inmiddels beginnen Nederlandse scholieren, die niet minder de negatieve effecten gaan ondervinden dan de Belgische zuiderburen, ook al praat te hebben over spijbelactie. Maar goed ook, want we weten in Nederland maar al te goed dat onze situatie nogal precair is, gezien bijna het ganse land al onder het zeeniveau lag. Minister Slob vind dit, zo zegt de NOS, toch echt niet kunnen. Om een citaat uit een ander lied, toevallig ook gecovered door Daniel Kahn iets aan te passen: "eerst komt de veiligheid, dan mag je moralizeren." Aangezien de veiligheid (of voedsel, trouwens) nog lang niet door Slob en zijn kameraden wordt gegarandeerd zeg ik: Slob, rot op.

Vertaling: (Spanje) CNT roept op tot 24-uurs feministische algemene staking op 8 Maart

Ingediend door hadrian op do, 01/24/2019 - 14:12

Introductie

De tekst hieronder is een vertaling van een verklaring van de CNT in Spanje. Dit zijn twee anarcho-syndicalistische vakbonden, de eerste bekend van diens rol in de Spaanse Revolutie. De tekst die ik vertaald heb is zelf al een vertaling, bij onduidelijkheden heb ik de Spaanse tekst ernaast gehouden om te proberen de originele betekenis te achterhalen.

CNT roept op tot 24-uurs feministische algemene staking op 8 Maart

De Nationale Confederatie van de Arbeid (CNT) roept tot een feministische algemene staking op. Dit gebeurt in reactie op de oproep van de feministische beweging en in lijn met de principes van de organisatie. De staking wordt uitgeroepen voor 24 uur en in alle sectoren zodat iedereen de wettelijke garanties heeft om de staking te steunen.

Vertaling: Bangladeshi bazen ontslaan honderden kledingwerkers na staking

Ingediend door hadrian op wo, 01/23/2019 - 15:00

Introductie

Deze tekst komt van de World Socialist Web Site, een distributie van de vierde Internationale, een internationaal samenwerkingsverbond van Trotskistische partijen. Deze vertaling is gemaakt met de aanname dat de WSWS dit als 'fair use' accepteert. Mocht dit niet het geval zijn, hoor ik het graag.

De tekst kan wat onduidelijk zijn. Het origineel springt heel erg van de hak-op-de-tak en geeft op veel punten net iets te weinig informatie. Bij het vertalen heb ik het naar beste inzicht geprobeerd wat duidelijker te maken, maar dat is niet overal gelukt. Heel veel details zijn dus nog open voor interpretatie. Desalniettemin is de strekking van het artikel duidelijk. Het gaat om een arbeidsconflict in Bangladesh waar arbeiders lijnrecht tegenover staat en kapitaal waarbij de laatste twee elke onderhandse strategie uit het boekje gebruiken. Deze strategien waren ook in Nederland ooit heel normaal, in sommige Europese landen nog steeds. Tegenwoordig wordt er in Nederland niet zoveel meer buitenwettelijk geprotesteerd. Zou dit wel gebeuren, keren deze strategien ongetwijfeld ook weer terug.

Vertaling: (Tunesie) De Algemene Staking van 17 Aangehouden

Ingediend door hadrian op vr, 01/18/2019 - 12:50

Introductie

Het blijkt dat het werkende leven het erg lastig kan maken om originele artikelen te schrijven. Er is weinig tijd over, en het tekort aan energie aan het eind van de dag laat weinig plek over om aan een artikel te gaan zitten. Vaak blijven artikelen halfgeschreven liggen. Wel mis ik het regelmatig plaatsen van artikelen. Een tijd geleden heb ik een aantal 'google alerts' ingesteld, in de hoop informatie te krijgen over sociale strijd om de hele wereld heen. Als ik de tijd heb, zal ik artikelen die interessant zijn vertalen naar het Nederlands, en ze op die manier onder de aandacht brengen. Mijn hoop is op die manier weer wat te kunnen bijdrage aan het klassenbewustzijn, dat uiteraard anti-nationalistisch - en dus globaal - dient te zijn.

Hieronder een persbericht van de Tunesische vakbond UGTT (Origineel). Het artikel was vermoedelijk uit het Arabisch vertaald, en de kwaliteit Engelse vertaling was soms ambigu. Ik heb mijn best gedaan om deze ambiguiteit op te lossen, maar het kan zijn dat er wat verloren is gegaan in de dubbele vertaling.

Even over E-Nummers

Ingediend door hadrian op do, 05/17/2018 - 08:28

Introductie

Toen ik enkele jaren besloot om alleen nog maar veganistisch te eten ben ik op een ware ontdekkingstocht moeten gaan. Heel snel kwam ik er achter dat dingen waar ik geen enkel dierlijk product in verwachtte, deze toch bleken te bevatten. Ik heb het sindsdien al vaak genoeg meegemaakt dat ik met een paar andere veganisten aan het praten was en er weer een "wist-je-dat" langskwam. Weer een product wat oneetbaar bleek te zijn. Binnen twee weken heb ik mezelf aangeleerd om geen enkel product te eten zonder eerst het label te checken. Voor mensen die dat zelden of nooit doen, raad ik het ten sterkste aan eens een keer te doen. Je staat versteld over wat er in producten zit.

Er zijn een aantal E-nummers die niet veganistisch zijn. Na al lange tijd veganist te zijn, heb ik een soort quick-scan waarbij ik de meeste labels na ongeveer 2 seconden kan goed- of afkeuren, vaak zelfs in andere talen. Het feit dat bepaalde allergenen altijd dikgedrukt worden maakt dit een stuk makkelijker. Het gebruik van E-nummers ook. De laatste jaren valt me echter op dat het steeds vaker voorkomt dat er ellenlange chemische termen op de labels komen. Dat zijn dan de uitgeschreven namen waar eerder een E-nummer stond. Handig.

Hoe U-OV ons probeert te bespelen

Ingediend door hadrian op di, 05/08/2018 - 17:39

Introductie

Het zal je waarschijnlijk niet ontgaan zijn, er wordt gestaakt in het openbaar vervoer. Eerder deze maand landelijk, en nu heeft de vakbond besloten om over te gaan op een rollende staking. Dat houdt in dat er in verschillende delen van het land op verschillende opeenvolgende dagen wordt gestaakt. De belangrijkste eisen van de FNV zijn een loonsverhoging van 3,5% over het volgende jaar, met 4,5% over de gehele looptijd van de CAO. Het is voorgesteld om die op 1 jaar en 4 maanden te houden. De werkgevers willen slechts 2% per jaar bieden en een looptijd van 3 jaar. Andere belangrijke eisen die de vakbond wil bespreken gaan over werkdruk. Eisen die absurd klinken, niet omdat ze gemaakt worden maar omdat ze gemaakt moeten worden. Zo wordt een plaspauze van 8 minuten gevraagd per 2 uur. Voor zoiets basaals als naar de WC gaan is nu dus vaak te weinig tijd. Dat werkdruk zo ontzettend belangrijk is bij dit eisenpakket geeft aan dat hier een belangrijk probleem ligt voor chauffeurs. Dat is alarmerend, aangezien overwerkte buschauffeurs gevaarlijk zijn voor henzelf, de passagiers, en anderen in het verkeer. Daarenboven, iedereen die wel eens achter het stuur zat en nodig naar de wc moest, weet hoe afleidend dat kan zijn. Belangrijker, de chauffeurs verdienen beter dan dit.

Enfin, dat de staking legitiem is, daar twijfel ik niet aan. De busmaatschappij U-OV, waar ik met enige regelmaat gebruik van moet maken, wil ons natuurlijk iets heel anders doen laten geloven. Sinds eind april zie ik ze op verschillende manieren propaganda maken tegen de chauffeurs. Het wordt tijd die propaganda eens tegen het licht te houden.

Wat Gedachten over de Nieuwe Buren van We Are Here

Ingediend door hadrian op za, 04/21/2018 - 16:38

Introductie

Daar gaan we weer. Nouja, weer, ik ben een tijdje afwezig geweest en het lijkt er op dat ik voorlopig niet zoveel kan publiceren als ik dit een jaar of twee geleden kon doen. Iets met het hebben van een baan, enzo. Enfin, vandaag heb ik de mogelijkheid om eens wat te schrijven en kijk daar, er doet zich ook nog eens een reden voor om te schrijven.

De Situatie in Ethiopië (Deel 3)

Ingediend door hadrian op di, 08/30/2016 - 13:22

Introductie

In het eerste deel van deze serie heb ik de politieke situatie in Ethiopië enigsinds uitgewijd. In het tweede deel ben ik ingegaan op de economische veranderingen waarbij het land in principe geforceerd omgevormd wordt tot een kapitalistische staat. Dit artikel zal kort de internationale positie van Ethiopië belichten.

Diplomatieke Slavernij

Na het einde van de burgeroorlog tegen het Derg-regime is Ethiopië opgedeeld in twee landen. Het grootste deel bleef Ethiopië maar het nieuwe buurland Eritrea splitste zich af van dit land. Tegen het einde van de 20e eeuw is er nog een grensconflict geweest waarbij Eritrea onder andere het Oromo Bevrijdingsfront in Ethiopië steunde. Tijdens de huidige protesten wordt door de Ethiopische regering ook gesteld dat Eritrea die protesten steunt om Ethiopië zo instabiel te proberen maken. Of dit wel of niet waar is veranderd natuurlijk niets aan de legitimiteit van de strijd van de Oromo. Daarenboven valt er natuurlijk geen protest te steunen zonder dat er structurele problemen in een land zijn.